Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΝΈΑ ΥΌΡΚΗ, Η ΠΌΛΗ ΤΩΝ ΠΌΛΕΩΝ

Ν.ΥΟΡΚΗ - ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΟΤΕ
Λίμνη στο Central Park 



Η φαντασμαγορική θέα του Lower Manhattan
όπως φαίνεται απ τον ποταμό Hudson.


Νέα Υόρκη. Η πόλη των πόλεων. Η κινηματογραφική Gotham City. Aυτή είναι η πόλη που όλες οι άλλες πόλεις θα ήθελαν να ήταν ή... να γίνουν όταν μεγαλώσουν. «Η μόνη πραγματική πόλη», όπως έλεγε και ο Τρούμαν Καπότε.




Brooklyn Bridge 
«Ήταν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό επίτευγμα της εποχής και παραμένει μία από τις πλέον αγαπημένες γέφυρες στον κόσμο», ενημερώνει μια πλάκα στο πεζοδρόμιο λίγο πριν από τη γέφυρα, η οποία ένωσε το 1883 τις όχθες του East River. Εντυπωσιακή η θέα των πανύψηλων κτιρίων του Manhattan όσο απομακρύνεστε από αυτό αλλά και το Άγαλμα της Ελευθερίας όταν αρχίζει να διαγράφεται στον ορίζοντα. Πυκνά συρμάτινα πλέγματα στις δύο πλευρές της κατακερματίζουν το τοπίο κι ενισχύουν την αίσθηση της αιώρησης πάνω από το ποτάμι.


Οι ουρανοξύστες είναι αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν της και υψώνονται πάνω στους δρόμους όπου 8 εκατομμύρια Νεοϋορκέζοι κυκλοφορούν καθημερινά, περπατούν γρήγορα, μιλούν δυνατά και είναι περήφανοι που ζουν εδώ. Είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου μπορείς να διατηρείς την ανωνυμία σου και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι ότι είσαι το (ή στο) κέντρο του κόσμου.


Metropolitan Opera House
Εδώ βρίσκεται η έδρα του Metropolitan Opera Company και του American Ballet Theatre. Από τα πέντε αψιδωτά παράθυρα φαίνεται ο πολυτελής χώρος υποδοχής και δύο τοιχογραφίες του Μαρκ Σαγκάλ (το πρωί δε μπορείτε να τις δείτε γιατίπροφυλάσσονται από τον ήλιο). Στο εσωτερικό υπάρχουν σκάλες από λευκό μάρμαρο, χιλιόμετρα από κόκκινα βελούδινα χαλιά και εκπληκτικοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Όλα τα μεγάλα ονόματα η Μαρία Κάλλας, Λουτσιάνο Παβαρότι έχουν τραγουδήσει εδώ.

Οι fans της τέχνης νομίζω ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα στο που να πάνε. για την ακρίβεια που να πρωτοπάνε! Η νεά Υόρκη είναι γεμάτη από μουσεία και gallery.


Times Square 
Καταλαμβάνει μια τραπεζοειδή έκταση ανάμεσα στις λεωφόρους 42η και 47η και είναι η πιο πολυσύχναστη του Manhattan, ιδιαίτερα μετά τις πεζοδρομήσεις στην ευρύτερη περιοχή πριν από μερικά χρόνια. Πήρε το όνομά της από τη γνωστή εφημερίδα «New York Times» και είναι must για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τα δρώμενα της πόλης, να βρουν οικονομικά εισιτήρια για παραστάσεις του Broadway ή απλώς να απολαύσουν τον καφέ τους παρατηρώντας τους περαστικούς



Το Μητροπολιτικό μουσείο τεχνών ή αλλιώς "MET", Το Μουσείο τέχνης Guggenheim (όλο και κάποια έκθεση θα πετύχετε), το Μουσείο μοντέρνας τέχνης "MoMA", το Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madam Tussauds της Νέας Υόρκης, είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις.


" Άγαλμα της Ελευθερίας "


Το άγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί ένα δώρο των Γάλλων στους Αμερικανούς. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν το 1886 από τον πρόεδρο Κλίβλαντ. Το ύψος του αγάλματος από το έδαφος μέχρι τη δάδα αγγίζει τα 93 μέτρα. Η δάδα αντικαταστάθηκε το 1986 από ένα αντίγραφο εξαιτίας της σκουριάς και η αυθεντική εκτίθεται σήμερα στο βασικό χώρο υποδοχής. Η απομίμησή της είναι καλυμμένη με φύλλο χρυσού 24 καρατίων. Οι επτά ακτίνες του στέμματος της ελευθερίας αντιπροσωπεύουν τις επτά θάλασσες και επτά ηπείρους.


Πηγή


Επιμέλεια σύνταξης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου