Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ : ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ!



«Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και οι Ολλανδοί την Ολλανδία», λέει μια παλιά παροιμία, μια και δεν υπάρχει άλλη χώρα τόσο χαμηλά από την επιφάνεια της θάλασσας, που να έχει χάσει από την καθίζηση το 20% των εδαφών της και να έχει καταφέρει να επανακτήσει περίπου τα μισά αποστραγγίζοντας θάλασσες και ποτάμια. Δεν υπάρχει άλλη χώρα τόσο επίπεδη, πυκνοκατοικημένη και φιλελεύθερη, με τόσους ανεμόμυλους (1.180) και τόσο ψηλούς κατοίκους (1,85 μ. κατά μέσο όρο), γεμάτη ποδήλατα, γέφυρες, coffee shops, μουσεία, τουλίπες και… τυριά! Από πού να ξεκινήσουμε;


Το 'Αμστερνταμ είναι μία υπέροχη πόλη για περίπατο, με μία πλειοψηφία από τοποθεσίες μέσα και γύρω από το κέντρο της πόλης. Η δημόσια συγκοινωνία είναι υπέροχη, βέβαια το να οδηγείς ποδήλατο είναι ο προτιμότερος Ολλανδικός τρόπος για να μετακινηθείς όπως θα έλεγαν κάποιοι ο μοναδικός τρόπος για να θαυμάσεις και να γνωρίσεις πραγματικά την πόλη.

ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ :

Δεν είναι τυχαία ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς διαθέτει τα πάντα: γραφικότητα που ξεπερνάει εκείνη των καρτ ποστάλ, αρχιτεκτονική που δύσκολα συναντάται αλλού, μουσεία μοναδικά στον κόσμο, έντονο nightlife και την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά φιλική στα παιδιά, ενώ θα σας παρασύρει με τους χαλαρούς, μποέμικους ρυθμούς της. Ακόμη κι αν την έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν, δύσκολα θα απαρνηθείτε τα κανάλια της, την πλατεία Dam, τον Βαν Γκογκ και τα ποδήλατα




Το 'Αμστερνταμ είναι μία υπέροχη πόλη για περίπατο, με μία πλειοψηφία από τοποθεσίες μέσα και γύρω από το κέντρο της πόλης. Η δημόσια συγκοινωνία είναι υπέροχη, βέβαια το να οδηγείς ποδήλατο είναι ο προτιμότερος Ολλανδικός τρόπος για να μετακινηθείς όπως θα έλεγαν κάποιοι ο μοναδικός τρόπος για να θαυμάσεις και να γνωρίσεις πραγματικά την πόλη.
Tο Άμστερνταμ έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στην αστική περιοχή του και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας καθώς και το οικονομικό, πολιτιστικό και δημιουργικό κέντρο της. Το Άμστερνταμ είναι κοινώς γνωστό ως Βενετία του Βορρά, λόγω των υπέροχων καναλιών που διασχίζουν την πόλη, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και πάνω από τις 1.500 γέφυρες που θα συναντήσετε. Υπάρχει κάτι για κάθε γούστο σε αυτή την πόλη, είτε προτιμάτε τον πολιτισμό και την ιστορία είτε απίστευτα πάρτι ή απλά την απόλαυση της χαλαρωτικής γοητείας μιας παλιάς ευρωπαϊκής πόλης.

Το Άμστερνταμ έχει ένα ευρύ φάσμα από ψυχαγωγικά και πολιτιστικά αξιοθέατα που κυμαίνονται από συναρπαστικό παλιά κτίρια, όπως το Oude Kerk, σε παραδοξότητες, όπως το Μουσείο Μαριχουάνας.

Τα μουσεία είναι τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στο Άμστερνταμ. Κάποια από τα πιο γνωστά μουσεία είναι τα Rijksmuseum, Van Gogh και Stedelijk, αλλά υπάρχουν πολύ, πολύ περισσότερα. Το Άμστερνταμ έχει πάνω από πενήντα μουσεία που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.


Σήμα κατατεθέν της χώρας :Το φεστιβάλ της τουλίπας!



ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ:


Η Πλατεία Dam

Το Dam είναι το κέντρο και η καρδιά του Άμστερνταμ, αν και υπάρχουν αναμφισβήτητα και πιο ωραίες περιοχές της πόλης. Παρόλα αυτά, είναι ένα συναρπαστικό μέρος και αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να το επισκεφτείτε. Η πλατεία Dam έχει δει πολλά ιστορικά δράματα να ξετυλίγονται κατά τη διάρκεια των ετών και ήταν, για παράδειγμα, ο χώρος υποδοχής για τον Ναπολέοντα και τα στρατεύματά του κατά τη διάρκεια του 1808. Το Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis), το οποίο δεσπόζει στην πλατεία, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως δημαρχείο και η κλασσική πρόσοψή του και τα λεπτά γλυπτά του, προορίστηκαν για να τιμήσουν την πόλη του Άμστερνταμ και την κυβέρνησή του. Σε αντίθεση με την πολυτάραχη ιστορία της, η πλατεία είναι τώρα ένα ήσυχο μέρος και φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες περιστέρια και τουρίστες.

Magere Brug (“Skinny Bridge”)

Από τις πάνω από 1200 γέφυρες στο Άμστερνταμ, αυτή είναι η πιο γνωστή. Πρόκειται για μια παραδοσιακή δίφυλλη γέφυρα που συνδέει τις όχθες του ποταμού Άμστελ. Περίπου κάθε είκοσι λεπτά, η γέφυρα ανοίγει για να αφήσει τα πλοία να περάσουν. Η αρχική γέφυρα χτίστηκε το 1670, αλλά αργότερα η κίνηση στο ποταμό Amstel αυξήθηκε, οπότε μια ευρύτερη γέφυρα χτίστηκε για να αντικαταστήσει την παλιά.


Magere Brug (“Skinny Bridge”):
Από τις πάνω από 1200 γέφυρες στο Άμστερνταμ, αυτή είναι η πιο γνωστή. Πρόκειται για μια παραδοσιακή δίφυλλη γέφυρα που συνδέει τις όχθες του ποταμού Άμστελ

Η Πλατεία Rembrandtplein

Η Πλατεία Rembrandtsplein είναι γεμάτη με καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία. Έτσι, αποτελεί έναν μαγνήτη για τους τουρίστες της πόλης. Επίσης, αποτελεί ένα δημοφιλές κέντρο νυχτερινής ζωής το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ολλανδικά μπαρ που παίζουν παραδοσιακή ολλανδική μουσική. Το καλοκαίρι, οι πεζόδρομοι ξεχειλίζουν από περαστικούς που απολαμβάνουν το ποτό τους βλέποντας το κόσμο να περνάει. Στο κέντρο της πλατείας είναι ένα μικρό αλλά ευχάριστο πάρκο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε ή να δείτε το άγαλμα του Rembrandt. Γύρω από την περιοχή θα βρείτε επίσης ποιοτικά βραδινά μαγαζιά, ομοφυλοφιλικούς τόπους συναντήσεως, σεβαστούς εμπόρους διαμαντιών, καθώς και μερικά ελκυστικά καταστήματα με σουβενίρ.

Τα Κόκκινα Φανάρια

Στη συγκεκριμένη περιοχή θα βρείτε άφθονη μπύρα, ατμόσφαιρα διασκέδασης, ιερόδουλες και αμέτρητους ανθρώπους να τις κοιτάνε από τα παράθυρα. Τα καταστήματα είναι γεμάτα από βίντεο πορνό, περιοδικά και ερωτικά παιχνίδια. Θυμίζει σεξουαλικό λούνα παρκ αλλά συνήθως δεν λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους τουρίστες που φτάνουν στη πόλη. Τα διάσημα κόκκινα φώτα στα παράθυρα των καταστημάτων είναι εντυπωσιακά καθώς επίσης και τα παλιά σπίτια κοντά στα κανάλια. Αν και γενικά θεωρείται ότι είναι μια πολύ ασφαλής περιοχή, θα πρέπει να προσέχετε όταν περπατάτε μέσα από τα πιο ήσυχα δρομάκια της περιοχής. Τέλος, υπάρχει αυστηρή πολιτική η οποία απαγορεύει τις φωτογραφίες στη συγκεκριμένη περιοχή.



Ο Βοτανικός Κήπος

Το Άμστερνταμ έχει ένα μεγάλο και ελκυστικό βοτανικό κήπο που ονομάζεται Hortus Botanicus και είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο. Έχει περισσότερα από 6000 είδη φυτών και μερικά από αυτά είναι πραγματικά μοναδικά όπως ο αθάνατος κάκτος ο οποίος έχει ηλικία 2000 ετών. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο πορτοκαλεώνα του Hortus Botanicus θα βρείτε ένα όμορφο καφέ με μια μεγάλη εξωτερική ταράτσα προς τον κήπο να καλωσορίζει τους επισκέπτες. Το Hortus Botanicus είναι πραγματικά μια ευχάριστη όαση ηρεμίας στο πολυσύχναστο και γεμάτο κέντρο του Άμστερνταμ.


Το φεστιβάλ της τουλίπας


Πού θα μπορούσε να διοργανώνεται το πιο εντυπωσιακό φεστιβάλ της τουλίπας; Μα φυσικά στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Noordoostpolder, μια ώρα περίπου από το Άμστερνταμ. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες πηγαίνουν εκεί για να δουν τα ολάνθιστα χωράφια, γεμάτα με όλα τα είδη και όλα τα χρώματα της τουλίπας.

Οι βολβοί που φυτεύονται κάποιους μήνες νωρίτερα, μεταμορφώνονται σε ένα πολύχρωμο θέαμα. Για φέτος οι ημερομηνίες του φεστιβάλ είναι από 18 Απριλίου μέχρι και 6 Μαΐου. Μια καλά οργανωμένη διαδρομή φτιάχνεται με σκοπό οι επισκέπτες να δουν όσο περισσότερα χρωματιστά χωράφια γίνεται! Γενικά σε πολλά μέρη της Ολλανδίας θα δείτε ανθισμένες τουλίπες κάθε άνοιξη, το φεστιβάλ ωστόσο είναι κάτι πιο οργανωμένο και αφιερωμένο σε αυτά τα όμορφα λουλούδια- σήμα κατατεθέν της χώρας.
Όσοι βρεθείτε άνοιξη στην Ολλανδία, μην παραλείψετε μια εκδρομή στα χρωματιστά και ολάνθιστα χωράφια! Ιδανικός προορισμός λοιπόν για το Πάσχα το Άμστερνταμ με εκδρομή στα χωράφια της τουλίπας.


Περιήγηση στα Κανάλια

Κανένας επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει μια υδάτινη ξενάγηση στα υπέροχα κανάλια του Άμστερνταμ. Τα κανάλια, τα οποία έχουν κηρυχθεί μνημείο της UNESCO από το 2010, δεν είναι απλά ένα γραφικό αξιοθέατο, αλλά ήταν απαραίτητο για την άμυνα και τη μεταφορά κατά το 17ο αιώνα στο Άμστερνταμ. Με την άφιξη του αυτοκινήτου, εκατοντάδες κανάλια έγιναν αυτοκινητόδρομοι σε εθνικό επίπεδο για να φιλοξενήσουν το νέο μέσο μεταφοράς. Παρόλα αυτά, το Άμστερνταμ διατήρησε 165 από τα ιστορικά κανάλια του, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ολλανδική πόλη.

Οι ανεμόμυλοι κυριαρχούν στο τοπίο της Ολλανδίας από τον 13ο αι Αποτελούν δε, τυπι­κά δείγματα της λαϊκής ολλανδι­κής αρχιτεκτονικής. Οι χρήσεις τους ήταν πολλές και έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στην κα­θημερινή ζωή της Ολλανδίας.

Tο Άμστερντανμ στην Ολλανδία παρέχει αξιοθέατα, εμπειρίες και δραστηριότητες τόσο για νέους, αλλά και μεγαλύτερους. Χαρακτηριστικό του είναι ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του, καθώς μπορούν να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικούς “κόσμους”. Αυτός ο χαρακτήρας του όμως, δε θα πρέπει να αποτρέπει και τους μεγαλύτερους από το να επισκεφτούν αυτή τη μαγική πόλη με τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα και τα υπέροχα μουσεία.



Επιμέλεια Σύνταξης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου